Źródło: Salapao2u from Getty Images
Spaghetti z kurczakiem w sosie pomidorowym
Mięsisty sos pomidorowy z delikatnym smakiem kurczaka i nutą bazylii tworzy niepowtarzalny duet z al dente spaghetti. Pikanterii dodaje nieco czosnku i papryczki chilli, które oczywiście można dowolnie modyfikować według swojego gustu.
Składniki
- 200 g spaghetti
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 ks duża cebula
- 2 zęby czosnku
- 1 ks mała papryczka chilli
- 1 puszka pomidorów w sosie
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej oliwę w dużym garnku, dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chilli - smaż do momentu, aż cebula stanie się szklista.
Do garnka dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i smaż, aż stanie się złoty. Na tym etapie warto dodać trochę soli i pieprzu - dzięki temu mięso lepiej przyswoi te smaki.
Gdy kurczak jest już dobrze obsmażony, dodaj pomidory z puszki. Pamiętaj, że to podstawa naszego sosu, więc nie ekonomicz na tym składniku.
W międzyczasie ugotuj spaghetti al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu - ja dodaję na końcu trochę oliwy i odrobinę soli do wody, aby pasta była smaczna i aby nie sklejała się.
Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj posiekaną bazylię i dokładnie wymieszaj. Bazylia nada sosowi charakterystycznego, śródziemnomorskiego smaku.
Na koniec możemy dodać jeszcze trochę soli i pieprzu do smaku, a gotowe spaghetti połączyć z sosem.