Źródło: Enio de Paz via iStockPhotos
Sos żurawinowy babci
Uwielbiam okres od października do grudnia, nie tylko ze względu na piękną jesienną i zimową scenerię, ale także dlatego, że jest to sezon żurawinowy! Jeśli chodzi o pieczenie i gotowanie o tej porze roku, ta jagodowa przystawka jest na szczycie mojej listy. Przygotowywałam ten prosty przepis kilka razy i za każdym razem wprawia on moją rodzinę w świąteczny nastrój. Słodko-kwaśny sos jest idealnym dodatkiem do indyka, kaczki lub sera.
Składniki
- 250 g świeża żurawina
- 200 g cukier
- 240 ml Sok pomarańczowy (świeżo wyciśnięty)
- Skórka z jednej organicznej pomarańczy
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować sos żurawinowy, wlej sok pomarańczowy i cukier do średniego rondla. Z mojego doświadczenia wynika, że cukier należy rozpuszczać w soku na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, cukier może się przypalić i nabrać gorzkiego smaku.
Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj żurawinę i skórkę z pomarańczy. Upewnij się, że ścierasz tylko pomarańczową warstwę skórki, ponieważ biały spód jest bardzo gorzki.
Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Jak tylko się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować sos na wolnym ogniu przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż żurawina pęknie, a sos zgęstnieje.
Zdejmij sos z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Z czasem sos jeszcze bardziej zgęstnieje. Sos można przygotować z tygodniowym wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce.
Z mojego doświadczenia wynika, że ten owocowy sos żurawinowy doskonale pasuje do tradycyjnego świątecznego indyka, ale także do kaczki lub wieprzowiny. Świeży, jagodowy smak rozjaśnia każdy ciężki świąteczny posiłek i wywołuje uśmiech na twarzach gości!