Źródło: pixelshot from Canva
Sos pomidorowy z klopsikami
Pyszny sos pomidorowy z klopsikami, do którego można dodać np. pierogi.
Składniki
- 500 g Mielona wołowina
- 1 kawałek The Onion
- 2 goździki Czosnek
- 500 g Dojrzałe pomidory
- Sól i mielony czarny pieprz
- 1 kawałek jajko
- 50 g Bułka tarta
- oliwa z oliwek
- świeże zioła (bazylia, pietruszka)
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyść i drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Przed przystąpieniem do robienia klopsików zalecam przygotowanie wszystkich składników, aby później wszystko było łatwiejsze do przygotowania.
Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, połowę posiekanego czosnku i cebuli, sól, pieprz i wymieszać. Uformować małe kulki.
Na patelni usmażyć klopsiki na oleju na złoty kolor.
Dodaj pozostałą cebulę i czosnek na patelnię i smaż do miękkości.
Dodać pokrojone pomidory i doprawić solą i pieprzem. Dusić przez około 15 minut, aż sos będzie gęsty.
Dodaj klopsiki do sosu i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Przed podaniem sos można udekorować świeżymi ziołami.