REKLAMA

Źródło: Canva

Sok z czarnego bzu przepis babci

Przepis na syrop z owoców czarnego bzu, które mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Dzięki temu skutecznie zwalcza infekcje wirusowe i bakteryjne.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg Owoc czarnej porzeczki Dodano do
  • 500 g Cukier Dodano do
  • 1 szt cytryna Dodano do
  • 1 l woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Najpierw opłucz owoce czarnej bazy i pozwól im dobrze wyschnąć.

2. Krok

Nalej wodę do dużego garnka i doprowadź ją do wrzenia.

3. Krok

Dodaj owoce do wrzącej wody i doprowadź je do wrzenia. Gotuj przez 30 minut.

4. Krok

Po upływie 30 minut przecedzamy mieszaninę przez drobne sito do innego naczynia, jednocześnie przeciskając jagody, aby uzyskać jak najwięcej soku.

5. Krok

Do uzyskanego soku dodajemy cukier i kawałki cytryny i gotujemy wszystko razem przez kolejne 30-45 minut.

6. Krok

Gotowy syrop, wciąż gorący, wlej do sterylizowanych butelek i dokładnie je zamknij.

7. Krok

Gdy syrop ostygnie, możemy go przechowywać w lodówce. Syrop może być przechowywany w lodówce przez kilka miesięcy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy