Źródło: Canva
Sok z czarnego bzu przepis babci
Przepis na syrop z owoców czarnego bzu, które mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Dzięki temu skutecznie zwalcza infekcje wirusowe i bakteryjne.
Składniki
- 1 kg Owoc czarnej porzeczki
- 500 g Cukier
- 1 szt cytryna
- 1 l woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw opłucz owoce czarnej bazy i pozwól im dobrze wyschnąć.
Nalej wodę do dużego garnka i doprowadź ją do wrzenia.
Dodaj owoce do wrzącej wody i doprowadź je do wrzenia. Gotuj przez 30 minut.
Po upływie 30 minut przecedzamy mieszaninę przez drobne sito do innego naczynia, jednocześnie przeciskając jagody, aby uzyskać jak najwięcej soku.
Do uzyskanego soku dodajemy cukier i kawałki cytryny i gotujemy wszystko razem przez kolejne 30-45 minut.
Gotowy syrop, wciąż gorący, wlej do sterylizowanych butelek i dokładnie je zamknij.
Gdy syrop ostygnie, możemy go przechowywać w lodówce. Syrop może być przechowywany w lodówce przez kilka miesięcy.