REKLAMA

Źródło: Youtube

Śmietanowiec z serkiem twarogowym

Sernik smietanowy to popularne danie w polskiej kuchni, który idealnie sprawdza się jako deser lub w czasie kawowej herbaty. Przepis na sernik smietanowy jest łatwy w wykonaniu, ale wymaga nieco czasu na jego przygotowanie i schłodzenie.

REKLAMA

Składniki

porcje
14
  • 1 kg sera twarogowego Dodano do
  • 250 g másla Dodano do
  • 6 jajek Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 2 opakowanie cukru waniliowego Dodano do
  • 1 szkło kwaśnej śmietany Dodano do
  • 12 sok z cytryny Dodano do
  • 1 Skórka z cytryny Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2. Krok

2. Ser trzeba przetrzeć przez sito.

3. Krok

3. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.

4. Krok

4. Dodać po jednym jajku, miksując ciągle.

5. Krok

5. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przetartą przez sito skórkę z cytryny, mieszając delikatnie łyżką.

6. Krok

6. Wymieszać z serem i dodać kwaśną śmietanę.

7. Krok

7. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.

8. Krok

8. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto.

9. Krok

9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę, do momentu aż sernik nabierze złocistego koloru.

10. Krok

10. Wystudzić sernik w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

11. Krok

11. Przed podaniem ozdobić owocami, bitą śmietaną lub karmelem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1110 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Kolacja

2013 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Bez pieczenia

184 przepisy

Słowacki

110 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy