Źródło: Pixabay
Smażony na ostro wegetariański makaron Hokkien z warzywami
Wegetariański makaron Hokkien to obfite i zachwycające danie z chińskiej prowincji Hokkien. Obfituje w różnorodne świeże i kolorowe warzywa, a wszystko to na bazie grubego, bogatego makaronu. To danie jest równie przyjemne dla oka, jak i dla podniebienia, z pewnością zapewniając wspaniałe doznania kulinarne.
Składniki
- 500 gms Makaron Hokkien
- 1 Czerwona papryka, cienko pokrojona
- 1 żółta papryka, cienko pokrojona
- 1 Marchewka, cienko pokrojona
- 1 filiżanka Czerwona kapusta, poszatkowana
- 1 filiżanka Kapusta bok choy, posiekana
- 1 filiżanka Pieczarki, pokrojone w plasterki
- 2 ząbki Czosnek, mielony
- 2 łyżki stołowe olej roślinny
- 2 łyżki stołowe sos sojowy
- 1 łyżka stołowa olej sezamowy
- sól i pieprz do smaku
- Cebula dymka i nasiona sezamu do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od podgrzania oleju roślinnego na dużej patelni lub woku na średnim ogniu.
Gdy olej będzie gorący, dodaj czosnek i smaż, aż stanie się aromatyczny.
Dodaj paprykę, marchewkę, kapustę i bok choy na patelnię lub do woka. Smażyć warzywa, aż zmiękną.
Podczas gdy warzywa się gotują, przygotuj makaron Hokkien zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i odstawić na bok.
Dodaj ugotowany makaron na patelnię lub do woka z warzywami. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy i pokrojone grzyby. Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszaj wszystko razem, aż makaron i warzywa będą dobrze wymieszane i pokryte sosem.
Podawać makaron Hokkien na gorąco, udekorowany dymką i sezamem.