Słodka kuchnia pszczółek - przepis na deser
Słodka kuchnia pszczółek to przepyszny deser w formie ciasteczek z miodem. Ich lekkość i słodycz to idealny sposób na podkreślenie końca każdego posiłku. Prosty w przygotowaniu, ale z wielkim efektem smakowym - takim jest ten przysmak. Miód nadaje pięknego złotawego odcienia i naturalnie słodzi ciasteczka, a dodatek orzechów nadaje im niestandardowego smaku.
Składniki
- 280 g mąki
- 150 g miodu
- 100 g masla
- 50 g orzechów lub innych bakalii do wyboru (np. migdały, pestki dyni)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
Gdy składniki dobrze się połączą, uformuj z ciasta małe kuleczki.
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez około 15 minut, do momentu aż ciasteczka uzyskają złoty kolor.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasteczka do wystygnięcia.
Przed podaniem posyp je cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą.