REKLAMA
Sliwkowy ciasto z serowo-budyniową warstwą
Ciastko, które można przygotować z dowolnym sezonowym owocem. Proste, smaczne, do popołudniowej kawy czy po prostu na przekąskę.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
Koszyk
- 4 kawałek jajko
- 120 g cukier brązowy
- 1 łyżka stołowa olej
- 4 łyżka stołowa mleko
- 200 g mąka zwykła specjalna
- 1⁄2 pakiety proszek do pieczenia
- 2 łyżka stołowa kakao
Warstwa twarogu
- 200 ml mleko
- 1⁄2 pakiety budyń waniliowy
- 100 g grudkowaty twarożek
- 30 g białko waniliowe
- 5 db śliwka
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Ubijemy jajka z cukrem. Ubijemy co najmniej 10 minut. Następnie dodajemy olej i mleko. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Około połowę ciasta wlewamy do okrągłej formy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodajemy kakao i mleko, a część kakaową wlewamy na jasną część.
2. Krok
Z mleka i proszku do budyniu ugotuj gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego biały ser i białko. Warstwę twarogową nakładamy na ciasto w formie.
3. Krok
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.