REKLAMA
Sliwkowy ciasto z serowo-budyniową warstwą

Sliwkowy ciasto z serowo-budyniową warstwą

Ciastko, które można przygotować z dowolnym sezonowym owocem. Proste, smaczne, do popołudniowej kawy czy po prostu na przekąskę.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Koszyk

  • 4 kawałek jajko Dodano do
  • 120 g cukier brązowy Dodano do
  • 1 łyżka stołowa olej Dodano do
  • 4 łyżka stołowa mleko Dodano do
  • 200 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 12 pakiety proszek do pieczenia Dodano do
  • 2 łyżka stołowa kakao Dodano do

Warstwa twarogu

  • 200 ml mleko Dodano do
  • 12 pakiety budyń waniliowy Dodano do
  • 100 g grudkowaty twarożek Dodano do
  • 30 g białko waniliowe Dodano do
  • 5 db śliwka Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Ubijemy jajka z cukrem. Ubijemy co najmniej 10 minut. Następnie dodajemy olej i mleko. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Około połowę ciasta wlewamy do okrągłej formy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodajemy kakao i mleko, a część kakaową wlewamy na jasną część.

2. Krok

Z mleka i proszku do budyniu ugotuj gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego biały ser i białko. Warstwę twarogową nakładamy na ciasto w formie.

3. Krok

Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy