REKLAMA
Śledz po cygańsku
Jako pyszny dodatek do pieczywa rano do śniadania lub kolacji
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g śledzia matiasów
- 4 ogórki konserwowe
- 1 duży czerwona cebula
- 3 łyżeczki ostrej musztardy sarepskiej
- 120 g ketchup łagodnego
- 2 łyżki oleju
- szczypta ostrej papryki
- szczypta pieprzu
- mała łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Śledzia moczymy w wodzie około 3 godziny , dość często wymieniając wodę . ( według naszego gustu ) . Po wymoczeniu śledzia ocieramy delikatnie ręcznikiem papierowy i kroimy w paseczki około 1.5 cm szerokości . Cebule , ogórek kroimy w kostkę .
2. Krok
Wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy przyprawy oraz ketchup , musztardę , olej . Wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku .
3. Krok
Gotowego śledzia posypujemy natka pietruszki i wkładamy do lodówki na kilka godzin , aby się przegryzł .