Sernik z jagodami
Sernik z sosem jagodowym i ciasteczkową podstawą.
Składniki
KOSZ
- 100 g Ciasteczka
- 45 g masło
KREM DO TWARZY
- 250 g Delikatny twaróg
- 200 g kwaśna śmietana
- 5 łyżka stołowa cukier puder
- 1 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna
- 1 szt jajko
CZARNICA COULIS
- 200 g jeżyny
- 1 łyżka stołowa Skrobia
- 1 łyżeczka Malinowy budyń
- 3 łyżka stołowa cukier
Najnowsze ulotki
Procedura
CIASTO: Ciasto równomiernie wciśnięte do natłuszczonej formy i pieczone przy 140°C / 10 min. Masło może wyciekać z formy podczas pieczenia, więc trzeba to jakoś podłożyć. Możemy przygotować krem z serka.
KREM Z NARZĘDZI: Wszystko razem mieszamy. Gotowy krem wylewamy na upieczony biszkopt i pieczemy ponownie. 140°C/60 min.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto jeszcze przez godzinę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, a następnie pozostawiamy je do ostygnięcia przy lekko otwartym piekarniku.
CZARNY COULIS: Owoce z cukrem gotujemy. Zagęszczamy rozpuszczonym skrobią i budyniem. Mieszamy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładko, przecedzamy przez sito i gotujemy jeszcze chwilę. Lekko schłodzoną warstwę wlewamy na ciasto i wkładamy do lodówki. Najlepiej na noc.