Sernik nowojorski
Pyszny, kremowy sernik - wersja amerykańska.
Składniki
- 225 g herbatników
- 1 kg sera twarogowego
- 250 g cukier kryształ
- 1⁄4 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
Najnowsze ulotki
Procedura
Piekarnik rozgrzej do 160°C. W tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż papier do pieczenia.
Herbatniki zmiel w malakserze na drobne okruchy i wymieszaj z roztopionym masłem. Masę wyłóż na dno tortownicy i wyrównaj.
W misie miksera ucieraj ser twarogowy z cukrem i solą, aż powstanie gładka masa. Dodaj ekstrakt z wanilii i jajka, po jednym na raz, cały czas miksując. Na koniec dodaj śmietanę i miksuj jeszcze przez kilka sekund.
Masę serową wylej na herbatnikowy spód. Piecz przez 1 godzinę do 1 godziny i 15 minut, aż masa będzie lekko zrumieniona i delikatnie drżeć.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw sernik w tortownicy, aż całkowicie ostygnie. Następnie schładzaj w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny lub najlepiej przez noc.