REKLAMA

Sernik nowojorski

Pyszny, kremowy sernik - wersja amerykańska.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 225 g herbatników Dodano do
  • 1 kg sera twarogowego Dodano do
  • 250 g cukier kryształ Dodano do
  • 14 łyżeczki sól Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
REKLAMA

Procedura

100 min.
1. Krok

Piekarnik rozgrzej do 160°C. W tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż papier do pieczenia.

2. Krok

Herbatniki zmiel w malakserze na drobne okruchy i wymieszaj z roztopionym masłem. Masę wyłóż na dno tortownicy i wyrównaj.

3. Krok

W misie miksera ucieraj ser twarogowy z cukrem i solą, aż powstanie gładka masa. Dodaj ekstrakt z wanilii i jajka, po jednym na raz, cały czas miksując. Na koniec dodaj śmietanę i miksuj jeszcze przez kilka sekund.

4. Krok

Masę serową wylej na herbatnikowy spód. Piecz przez 1 godzinę do 1 godziny i 15 minut, aż masa będzie lekko zrumieniona i delikatnie drżeć.

5. Krok

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw sernik w tortownicy, aż całkowicie ostygnie. Następnie schładzaj w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny lub najlepiej przez noc.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy