REKLAMA
Sernik na kakaowym spodzie
Smakołyk, który zna prawie każdy
REKLAMA
Składniki
porcje
30
Ciasto
- 400 g mąka samozbrylająca
- 1 kawałek palmarin
- 150 g cukier puder
- 1 kawałek cukier waniliowy
- 1⁄2 pakiet proszek do pieczenia
- 1 łyżka stołowa kakao
- 2 kawałek żółtko
Nadzienie
- 750 g twaróg drobny
- 150 g cukier puder
- 1 kawałek cukier waniliowy
- 1⁄2 łyżka stołowa skrobia ziemniaczana
- 3 kawałek żółtko
- 5 kawałek białka jaj
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 równe części i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
2. Krok
Dobrze wymieszaj składniki na nadzienie serowe (oprócz białek). Ubitą na sztywno pianę z białek delikatnie wmieszaj w masę serową.
3. Krok
Przygotowujemy większą tłustą i obsypaną blachę. Jedną połowę ciasta zetrzyjmy na grubym tarce równomiernie na całej blasze. Nakładamy nadzienie twarogowe i powtarzamy z drugą połową ciasta. Pieczemy w temperaturze 190 C przez około 30 minut.