Źródło: Canva
Sernik królewski
Klasyczny polski sernik. Idealny na niedzielne popołudnie lub do codziennej kawy. Proponujemy podać go polanego czekoladą lub ze świeżymi owocami.
Składniki
- 2 szklanki mielonych herbatników
- 1⁄2 szklanki roztopionego masła
- 3⁄4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 szklanka śmietanki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub pomarańczy
Najnowsze ulotki
Procedura
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (160 C termoobieg). Formę do sernika o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W misce połącz zmielone herbatniki, roztopione masło i 1/4 szklanki cukru. Przełóż ciasto do formy i równomiernie rozprowadź po dnie i bokach. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut.
W misce połącz jajka, twaróg, pozostały cukier, śmietankę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
Wylej masę serową na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45-50 minut, aż sernik będzie ładnie złoty i prawie całkowicie stężeje.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę lub najlepiej przez noc.