REKLAMA

Źródło: Canva

Sernik królewski

Klasyczny polski sernik. Idealny na niedzielne popołudnie lub do codziennej kawy. Proponujemy podać go polanego czekoladą lub ze świeżymi owocami.

REKLAMA
TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Przepis można znaleźć w tym artykule

TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Składniki

porcje
12
  • 2 szklanki mielonych herbatników Dodano do
  • 12 szklanki roztopionego masła Dodano do
  • 34 szklanki cukru Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 1 kg twarogu sernikowego Dodano do
  • 1 szklanka śmietanki Dodano do
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodano do
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub pomarańczy Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (160 C termoobieg). Formę do sernika o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2. Krok

W misce połącz zmielone herbatniki, roztopione masło i 1/4 szklanki cukru. Przełóż ciasto do formy i równomiernie rozprowadź po dnie i bokach. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut.

3. Krok

W misce połącz jajka, twaróg, pozostały cukier, śmietankę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Wylej masę serową na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45-50 minut, aż sernik będzie ładnie złoty i prawie całkowicie stężeje.

5. Krok

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę lub najlepiej przez noc.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy