Schabowe z ziemniakami na maśle
Klasyka, którą kocha każdy
Składniki
Kotlet
- Schab wieprzowy bez kości
- jajka
- mąka zwykła specjalna
- sól
- vegeta
- bułka tarta
- Olej do smażenia
- smalec
- marchewki
Ziemniaki
- Nowe ziemniaki
- sól
- cebula dymka
- masło
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotujemy mąkę, ubite jajka z vegetą, bułkę tartą w trzech miseczkach.
Mięso kroimy na średnie cienkie plastry. Solimy i stopniowo panierujemy w mące, jajku i na końcu w bułce tartej.
Dodajemy do rozgrzanego oleju z tłuszczem wieprzowym, dodajemy krążki marchewki, aby olej nie przypalił się. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Wybierzmy na talerz z serwetką, aby zbędny olej został wchłonięty.
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
Na maśle podsmażamy szalotkę razem z zielonkami. Wlewamy to na ziemniaki i mieszamy, przykrywamy, zostawiamy na chwilę, a następnie możemy podawać. Najlepiej smakuje z sałatką z ogórków. Ja ją przygotowuję w ten sposób, że obieram ogórka ze skórki, ścieram na cienkie plastry, dodaję mielony czarny pieprz i sól. Kiedy ogórki puszczą sok, zalewam je wodą, do której dodaję cukier kryształowy, musi się rozpuścić i dodaję ocet, wszystko według smaku. Niektórzy wolą bardziej słodko, inni kwaszony. Mieszam i gotowe :) Smacznego.