REKLAMA

Źródło: arfo from Getty Images

Schab ze Śliwką

Schab ze śliwką, jedno z moich ulubionych dań na niedzielny obiad. Przygotowywałem go niezliczoną ilość razy i za każdym razem wychodzi cudownie soczysty i aromatyczny.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg schabu wieprzowego Dodano do
  • 20 ks suszonych śliwek Dodano do
  • 4 zęby czosnku Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • suszona papryka Dodano do
  • zioła (rozmaryn, tymianek) Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
  • 1 szkło bulionu Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Schab umyj, osusz podaruj i nacięcie wzdłuż jego długości, tak by stworzyć kieszeń na śliwki. Przy tym kroku kluczowe jest, aby nie przeciąć mięsa na wylot.

2. Krok

Śliwki nafaszeruj do nacięcia w schabie. Nie obawiaj się jeśli wydaje Ci się, że jest ich za dużo - to właśnie one nadadzą mięsu wyjątkowego smaku i soczystości.

3. Krok

Mięso natrzyj z każdej strony ziołami, papryką, startym czosnkiem, solą i pieprzem. Pozostaw na 30 minut, aby przyprawy dobrze się wchłonęły.

4. Krok

Na patelni rozgrzej olej, a następnie obsmaż na niej schab ze wszystkich stron, aż do uzyskania złotego koloru. Pamiętaj, że prawidłowe obsmażenie mięsa jest istotne dla jego smaku i soczystości.

5. Krok

Przełóż obsmażony schab do garnka, dodaj bulion i dusz przez około 1,5h na małym ogniu pod przykryciem.

6. Krok

Po tym czasie schab powinien być gotowy. Zostaw go na 10 minut w garnku, pamiętając o wyłączeniu kuchenki.

7. Krok

Teraz możesz podawać swój smaczny i soczysty schab ze śliwką. Świetnie smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniakami i surówką.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy