Źródło: arfo from Getty Images
Schab ze Śliwką
Schab ze śliwką, jedno z moich ulubionych dań na niedzielny obiad. Przygotowywałem go niezliczoną ilość razy i za każdym razem wychodzi cudownie soczysty i aromatyczny.
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego
- 20 ks suszonych śliwek
- 4 zęby czosnku
- sól, pieprz
- suszona papryka
- zioła (rozmaryn, tymianek)
- Olej do smażenia
- 1 szkło bulionu
Najnowsze ulotki
Procedura
Schab umyj, osusz podaruj i nacięcie wzdłuż jego długości, tak by stworzyć kieszeń na śliwki. Przy tym kroku kluczowe jest, aby nie przeciąć mięsa na wylot.
Śliwki nafaszeruj do nacięcia w schabie. Nie obawiaj się jeśli wydaje Ci się, że jest ich za dużo - to właśnie one nadadzą mięsu wyjątkowego smaku i soczystości.
Mięso natrzyj z każdej strony ziołami, papryką, startym czosnkiem, solą i pieprzem. Pozostaw na 30 minut, aby przyprawy dobrze się wchłonęły.
Na patelni rozgrzej olej, a następnie obsmaż na niej schab ze wszystkich stron, aż do uzyskania złotego koloru. Pamiętaj, że prawidłowe obsmażenie mięsa jest istotne dla jego smaku i soczystości.
Przełóż obsmażony schab do garnka, dodaj bulion i dusz przez około 1,5h na małym ogniu pod przykryciem.
Po tym czasie schab powinien być gotowy. Zostaw go na 10 minut w garnku, pamiętając o wyłączeniu kuchenki.
Teraz możesz podawać swój smaczny i soczysty schab ze śliwką. Świetnie smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniakami i surówką.