Źródło: Chicago Tribune for Getty Images
Schab z warzywami brukselki
Pyszne i proste danie, które każdy może przygotować w domu. Zawiera soczysty schab, który doskonale komponuje się z różnorodnością warzyw. Idealne na rodzinny obiad lub specjalną kolację.
Składniki
Polędwica wieprzowa
- 1 Kawałek Polędwica wieprzowa (około 800g)
- 2 Łyżka oliwa z oliwek
- 1 Szczypta sól i pieprz
Warzywa
- 2 Kawałek Marchewki
- 200 g Brukselka
- 2 Łyżka oliwa z oliwek
- 1 Szczypta sól i pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Na przepis na polędwicę wieprzową z warzywami brukselkowymi najpierw podgrzewaj piekarnik do 200 stopni i przygotuj naczynie żaroodporne.
Natrzyj polędwicę wieprzową oliwą z oliwek, solą i pieprzem, a następnie umieść ją w naczyniu żaroodpornym.
Pokrój warzywa i ułóż je wokół polędwicy wieprzowej w naczyniu żaroodpornym. Skrop warzywa oliwą z oliwek i przypraw je solą i pieprzem.
Piec wstępnie nagrzanym piekarniku schab i warzywa przez 40-45 minut, aż schab będzie gotowy, a warzywa upieczone.
Pozwól schabowi wieprzowemu z brukselką odpocząć przez 10 minut przed podaniem, a następnie pokrój go na plastry i podawaj z grillowanymi warzywami.