:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/0Gm0Kyd0SOEdmmyTWccx/226a3df8ffb143f77b0d119ffe3907.png)
Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Sałatka ziemniaczana z boczkiem to klasyczne danie, które jest idealnym dodatkiem do każdego obiadu lub jako lekki posiłek na kolację. Sycąca, aromatyczna i pełna smaku.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- 4 jajka
- 1 The Onion
- 4 ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- natka pietruszki do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Jajka ugotuj na twardo, przestudź i pokrój w kostkę.
Cebulę i ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę.
Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę i umieść w dużej misce.
Dodaj do nich podsmażony boczek, pokrojone jajka, cebulę, ogórki, majonez i musztardę.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę ziemniaczaną z boczkiem schłodź w lodówce przed podaniem.
Przed podaniem posyp natką pietruszki.