REKLAMA
Źródło: Pexels
Sajgonki
Sajgonki to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej, składające się z cienko pokrojonych warzyw i mięsa (najczęściej kurczaka lub krewetek) zawijanych w papier ryżowy.
REKLAMA
Przepis można znaleźć w tym artykule
Co dziś ugotujesz? 10 wspaniałych przepisów na obiady i kolacje
Składniki
porcje
20
- 1⁄2 kg kurczaka lub tofu
- 1 szklanka makaronu ryżowego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 Papryki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- papier ryżowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Przygotowanie:
2. Krok
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
3. Krok
Pokrój mięso/tofu w cienkie paski i posól i popieprz.
4. Krok
Pokrój cebulę, marchewki i papryki w cienkie paski.
5. Krok
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso na średnim ogniu, aż będzie miękkie.
6. Krok
Dodaj warzywa i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie.
7. Krok
Dodaj sos sojowy i smaż przez kilka sekund.
8. Krok
Na każdy arkusz papieru ryżowego nałóż po łyżce farszu warzywno-mięsnego.
9. Krok
Zwiń sajgonki i smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.
10. Krok
Podawaj z sosem sojowym lub salsą chili.