REKLAMA

Źródło: Pexels

Sajgonki

Sajgonki to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej, składające się z cienko pokrojonych warzyw i mięsa (najczęściej kurczaka lub krewetek) zawijanych w papier ryżowy.

REKLAMA
Co dziś ugotujesz? 10 wspaniałych przepisów na obiady i kolacje

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co dziś ugotujesz? 10 wspaniałych przepisów na obiady i kolacje

Składniki

porcje
20
  • 12 kg kurczaka lub tofu Dodano do
  • 1 szklanka makaronu ryżowego Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 2 Papryki Dodano do
  • 1 łyżeczka sosu sojowego Dodano do
  • 1 łyżka oleju Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • papier ryżowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Przygotowanie:

2. Krok

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.

3. Krok

Pokrój mięso/tofu w cienkie paski i posól i popieprz.

4. Krok

Pokrój cebulę, marchewki i papryki w cienkie paski.

5. Krok

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso na średnim ogniu, aż będzie miękkie.

6. Krok

Dodaj warzywa i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie.

7. Krok

Dodaj sos sojowy i smaż przez kilka sekund.

8. Krok

Na każdy arkusz papieru ryżowego nałóż po łyżce farszu warzywno-mięsnego.

9. Krok

Zwiń sajgonki i smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.

10. Krok

Podawaj z sosem sojowym lub salsą chili.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy