REKLAMA

Rydze marynowane

Marynowane rydze to klasyczne danie, które jest chętnie przygotowywane podczas sezonu grzybowego. Świetna propozycja na przetwory na zimę. Grzyby doskonale smakują podawane na ciepło do ziemniaków, ale również na zimno jako dodatek do kanapek.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 2 kg rydzów Dodano do
  • 1 l wody Dodano do
  • 2 łyżki soli Dodano do
  • 10 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 10 liści laurowych Dodano do
  • pół szklanki octu Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Na początku dokładnie umyj i oczyść rydze. Następnie pokrój grzyby na mniejsze kawałki.

2. Krok

W garnku zagotuj wodę z solą, dodaj ocet, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wsyp grzyby do wrzątku i gotuj przez około 15 minut.

3. Krok

Po gotowaniu grzyby wyłóż łyżką cedzakową i przełóż je do słoików. Zalej je gorącym roztworem, w którym gotowały się grzyby, do pełna. Zakręć słoiki.

4. Krok

Wstaw słoiki do garnka, zalej je wodą i pasteryzuj przez 15 minut.

5. Krok

Po tym czasie wyjmij słoiki i odwróć do góry dnem do ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy