REKLAMA
Rydze marynowane
Marynowane rydze to klasyczne danie, które jest chętnie przygotowywane podczas sezonu grzybowego. Świetna propozycja na przetwory na zimę. Grzyby doskonale smakują podawane na ciepło do ziemniaków, ale również na zimno jako dodatek do kanapek.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 2 kg rydzów
- 1 l wody
- 2 łyżki soli
- 10 ziarna ziela angielskiego
- 10 liści laurowych
- pół szklanki octu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Na początku dokładnie umyj i oczyść rydze. Następnie pokrój grzyby na mniejsze kawałki.
2. Krok
W garnku zagotuj wodę z solą, dodaj ocet, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wsyp grzyby do wrzątku i gotuj przez około 15 minut.
3. Krok
Po gotowaniu grzyby wyłóż łyżką cedzakową i przełóż je do słoików. Zalej je gorącym roztworem, w którym gotowały się grzyby, do pełna. Zakręć słoiki.
4. Krok
Wstaw słoiki do garnka, zalej je wodą i pasteryzuj przez 15 minut.
5. Krok
Po tym czasie wyjmij słoiki i odwróć do góry dnem do ostygnięcia.