Źródło: FB: 1000 pomysłów na przekąski
Rolada szpinakowa
Jest to jedno z moich ulubionych dań, które przygotowuję, kiedy chce zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym, ale jednocześnie prostym w przygotowaniu. Co ważne, jest to przepis bezmięsny, więc idealnie nadaje się na dani wegetariańskie. Uwielbiam delikatne połączenie szpinaku, fety i ciasta francuskiego, które tworzy naprawdę niesamowite doświadczenie kulinarne. Poniżej podzielę się z Tobą tym przepisem.
Składniki
- 250 g rozdrobnionego szpinaku mrożonego
- 2 zęby czosnku
- 1 Łyżka oliwy
- 1 Łyżka śmietany
- 2 ks jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 150 g wędzonego łososia
- 1 serek śmietankowy typu Almette
Najnowsze ulotki
Procedura
Podsmaż zmiażdżony czosnek na oliwie z oliwek. Po chwili dodać na patelnię mrożony szpinak i dusić, aż odparuje z niego woda.
Następnie dodać łyżkę śmietany i doprawić całość solą i pieprzem. 3. Dusić przez chwilę, aż mieszanina odpowiednio zgęstnieje. Odstaw szpinak do całkowitego ostygnięcia.
Oddziel białka od żółtek. Dodaj żółtka i 2 łyżki mąki do masy szpinakowej i wymieszaj trzepaczką na gładką masę.
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać śnieg do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Formę do pieczenia o wymiarach 24 × 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przykryć papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzić masę szpinakową.
Piec w temperaturze 175°C przez około 20 minut. Gotowe ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia.
Rozłóż serek śmietankowy na ostudzonym cieście szpinakowym i ostrożnie rozprowadź go po całej powierzchni.
Następnie ułóż wędzonego łososia na serku śmietankowym, zwiń w rulon, zawiń w papier pergaminowy i włóż do lodówki do zastygnięcia na około 30 minut.
Pokroić roladkę na wałeczki o szerokości około 2 cm.