REKLAMA
Rolada biszkoptowa z kremem truskawkowym
Prosta rolada biszkoptowa, która jest gotowa w 30 minut.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
Składniki
- 5 jajko
- 5 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna
- cukier
- 1 łyżka stołowa olej
- 1 łyżka stołowa woda
- 1 łyżeczka Waniliowej pasty
- 1 cytryna (skórka)
Krem
- 1 Truskawkowy nadzienie DR Oetker
Chciwość
- 80 ml śmietany śmietankowej
- 100 g Gorącej czekolady
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na pianę z 1 PL cukru i szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, wodę, skórkę cytrynową, mąkę i delikatnie wmieszujemy pianę z białek. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarowujemy i pieczemy w 180°C, 15min. Po upieczeniu pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a jeszcze ciepłe zwijamy w roladę.
2. Krok
Nadzienie przygotowujemy według instrukcji (ja zmieniłam proporcje i dodałam 300ml śmietany + 200g twarogu). Krem rozsmarowujemy na roladzie i zwijamy.
3. Krok
Ganache przygotowujemy przez podgrzewanie śmietanki, dodajemy czekoladę i wylewamy na roladę. Odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.