REKLAMA
Rolada biszkoptowa z kremem truskawkowym

Rolada biszkoptowa z kremem truskawkowym

Prosta rolada biszkoptowa, która jest gotowa w 30 minut.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Składniki

  • 5 jajko Dodano do
  • 5 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna Dodano do
  • cukier Dodano do
  • 1 łyżka stołowa olej Dodano do
  • 1 łyżka stołowa woda Dodano do
  • 1 łyżeczka Waniliowej pasty Dodano do
  • 1 cytryna (skórka) Dodano do

Krem

  • 1 Truskawkowy nadzienie DR Oetker Dodano do

Chciwość

  • 80 ml śmietany śmietankowej Dodano do
  • 100 g Gorącej czekolady Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na pianę z 1 PL cukru i szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, wodę, skórkę cytrynową, mąkę i delikatnie wmieszujemy pianę z białek. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarowujemy i pieczemy w 180°C, 15min. Po upieczeniu pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a jeszcze ciepłe zwijamy w roladę.

2. Krok

Nadzienie przygotowujemy według instrukcji (ja zmieniłam proporcje i dodałam 300ml śmietany + 200g twarogu). Krem rozsmarowujemy na roladzie i zwijamy.

3. Krok

Ganache przygotowujemy przez podgrzewanie śmietanki, dodajemy czekoladę i wylewamy na roladę. Odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy