Źródło: frederique wacquier from Getty Images
Risotto z kurczakiem i grzybami
Przepis na smaczne i szybkie risotto z kurczakiem i grzybami, które możesz mieć na stole w ciągu godziny.
Składniki
- 200 g Ryż arborio do risotto
- 400 g filet z kurczaka
- 200 g Grzyby
- 1 szt The Onion
- 2 goździki Czosnek
- 50 ml białe wino
- 900 ml Rosół z kurczaka
- 50 g Parmezan
- 50 g Masło
- Sól, czarny pieprz
- olej
Najnowsze ulotki
Procedura
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Usmażyć je na patelni na oleju ze wszystkich stron. Przełożyć mięso do miski i odstawić na bok.
Drobno posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodać pokrojone grzyby i dusić, aż będą miękkie.
Dodaj ryż i wymieszaj, aby pokryć ryż olejem. Ważne jest, aby ryż był lekko przypieczony, ale nie brązowy.
Wlej białe wino i pozwól mu odparować. Następnie stopniowo dodawaj bulion, aż ryż będzie wystarczająco miękki. Na tym polega sztuczka udanego risotto - dodawać bulion stopniowo, zawsze pozwalając mu wsiąknąć w ryż przed dodaniem większej ilości.
Gdy ryż będzie prawie gotowy, dodaj kawałki kurczaka z powrotem na patelnię i wymieszaj wszystko razem.
Następnie dodaj masło i starty parmezan i mieszaj, aż wszystko się rozpuści.
Na koniec dopraw risotto z kurczakiem i grzybami solą i pieprzem do smaku i podawaj na ciepło.