REKLAMA

Źródło: Dar1930 from Getty Images

Racuchy wigilijne

Moim zdaniem, delikatne racuchy z jabłkami są jednym z najsmaczniejszych specjałów na wigilijnym stole.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 duży jabłka Dodano do
  • 1 szkło Mleka Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 2 Okulary mąki Dodano do
  • 3 łyżki cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Myjemy i obieramy jabłka, a następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Ważne jest, by jabłka były dobrze schłodzone - ułatwi to tarcie i zapobiegnie gromadzeniu się zbyt dużej ilości soku.

2. Krok

W misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i opcjonalnie cynamon.

3. Krok

W drugiej misce mieszamy mleko z jajkami. Następnie dodajemy do miski z suchymi składnikami i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.

4. Krok

Dodajemy starte jabłka i mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy nieco więcej mąki.

5. Krok

Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy jest gorący, nakładamy porcje ciasta, tworząc racuchy.

6. Krok

Smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy