Źródło: juliannafunk from Getty Images
Rabarbarowy ciasto truskawkowe
Smaczne i świeże ciasto letnie z połączeniem słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru. To ciasto jest idealne na różnego rodzaju święta, imprezy czy po prostu do kawy czy herbaty.
Składniki
Kosz
- 250 g mąka zwykła specjalna
- 100 g cukier puder
- 150 g masło
- 1 szt jajko
- 1 szt cukier waniliowy
Treść
- 500 g Rzodkiew
- 300 g Truskawka
- 150 g cukier
- 1 szt Waniliowy proszek do budyniu
Najnowsze ulotki
Procedura
Ciasto: W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj pokrojone na kawałki masło i szybko przetwórz na grubą kruszonkę. Dodaj jajko i cukier waniliowy i przetwórz na gładkie ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i pozwól mu odpocząć w lodówce przez około 30 minut.
Treść: Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na plasterki. Rabarbar oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Truskawki i rabarbar wymieszaj z cukrem i pozostaw na 10 minut do zamarynowania. Następnie dodaj proszek do budyniu waniliowego i dobrze wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto i umieść w formie. Odkładamy trochę ciasta i robimy z niego kratkę na górze.
Na ciasto równomiernie rozłóż nadzienie. Piecz ciasto około 40-50 minut, lub do momentu aż będzie ładnie złociste.
Pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie podawaj. Smacznego!