REKLAMA

Źródło: juliannafunk from Getty Images

Rabarbarowy ciasto truskawkowe

Smaczne i świeże ciasto letnie z połączeniem słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru. To ciasto jest idealne na różnego rodzaju święta, imprezy czy po prostu do kawy czy herbaty.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Kosz

  • 250 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 100 g cukier puder Dodano do
  • 150 g masło Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 1 szt cukier waniliowy Dodano do

Treść

  • 500 g Rzodkiew Dodano do
  • 300 g Truskawka Dodano do
  • 150 g cukier Dodano do
  • 1 szt Waniliowy proszek do budyniu Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

Ciasto: W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj pokrojone na kawałki masło i szybko przetwórz na grubą kruszonkę. Dodaj jajko i cukier waniliowy i przetwórz na gładkie ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i pozwól mu odpocząć w lodówce przez około 30 minut.

2. Krok

Treść: Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na plasterki. Rabarbar oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Truskawki i rabarbar wymieszaj z cukrem i pozostaw na 10 minut do zamarynowania. Następnie dodaj proszek do budyniu waniliowego i dobrze wymieszaj.

3. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto i umieść w formie. Odkładamy trochę ciasta i robimy z niego kratkę na górze.

4. Krok

Na ciasto równomiernie rozłóż nadzienie. Piecz ciasto około 40-50 minut, lub do momentu aż będzie ładnie złociste.

5. Krok

Pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie podawaj. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy