REKLAMA
Rabarbarowo- truskawkowe ciasto SCD w kubku
Smaczne ciasto SCD. 1 kubek = 250 ml
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 6 jajko
- 1 kubek orzechy mielone
- 1 kubek Tarty kokos
- 1 kubek Mleko kokosowe
- 1⁄2 kubek Miód
- 1⁄2 kubek Masło kokosowe
- 1 kubek Drobno posiekana rabarbara
- 1 kubek Pokrojone truskawki
- 2 łyżka stołowa Kokosowej mąki do obłowienia owoców
- 1 łyżeczka Cynamon
- 1 łyżeczka Soda do kąpieli w kształcie herbaty
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Oczyszczamy łodygi rabarbaru za pomocą skrobaczki, kroimy na małe kawałki, delikatnie solimy i pozostawiamy na sicie, aby odciekła nadmiar wody.
2. Krok
Oddzielamy jajka i ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite żółtko, dodajemy mleko kokosowe i stopniowo miód, rozpuszczony olej kokosowy (masło), orzechy, kokos, cynamon, sodę oczyszczoną, pianę z białek i wlewamy na natłuszczoną i obtoczoną mąką kokosową blachę (rozmiar 30×42 cm). Pokrojoną rabarbar i truskawki dodajemy do miski, posypujemy mąką kokosową i równomiernie rozkładamy na cieście. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 35 min. przy 170 st.
3. Krok
Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia, dopiero potem kroimy.