REKLAMA
Źródło: FB: Varenie a Pečenie je Radosť
Pyzy ziemniaczane
Szybki i łatwy sposób na przetworzenie ziemniaków. Te kluski ziemniaczane dobrze komponują się na przykład z daniami mięsnymi.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g Ziemniak
- 200 g Zwykła mąka
- 1 kawałek jajko
- sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Najpierw obierz ziemniaki i zetrzyj je na grubej tarce.
2. Krok
Następnie zalej je wrzątkiem i odstaw na co najmniej 5 minut. Po tym czasie dokładnie wyciśnij ziemniaki.
3. Krok
Do ziemniaków dodać mąkę, jajko i posolić do smaku. Następnie wszystko dokładnie mieszamy i formujemy 4 knedle, które wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotować przez 25 minut.
4. Krok
Zalecam mieszanie pierogów od czasu do czasu podczas gotowania, aby nie przywarły do dna. Jeśli się rozpadną, możliwe, że było za dużo wilgoci lub za mało mąki. W razie potrzeby można dodać więcej mąki.