REKLAMA

Źródło: manyakotic from Getty Images

Słodkie ciasto dyniowe

Przepis na słodkie ciasto dyniowe, które smakuje każdemu.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg dynia Hokkaido Dodano do
  • 300 gramy Zwykła mąka Dodano do
  • 150 gramy Cukier Dodano do
  • 1 bal Proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 bal Cukier waniliowy Dodano do
  • 4 szt jajka Dodano do
  • 200 ml Mleko Dodano do
  • 100 ml Oleje Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 2 łyżeczka Cynamon Dodano do
  • 1 łyżeczka Gałka muszkatołowa Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od oczyszczenia dyni, usunięcia pestek i pokrojenia jej na mniejsze kawałki. Umieść ją w rondlu, zalej wodą i gotuj, aż dynia będzie miękka. Następnie rozgnieć dynię w gorącej wodzie. Ta procedura jest warta zachodu, ponieważ gotowana dynia dodaje plackowi naturalnej słodyczy i soczystości.

2. Krok

Podczas gdy dynia stygnie, wymieszaj w misce suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon i gałkę muszkatołową.

3. Krok

Następnie w innej misce wymieszaj mleko, jajka i olej.

4. Krok

Następnie powoli dodaj suche składniki do mieszanki mleka i dobrze wymieszaj.

5. Krok

Na koniec dodaj schłodzone puree z dyni i dokładnie wymieszaj.

6. Krok

Wlej ciasto do natłuszczonej blachy do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 60 minut.

7. Krok

Gotowe ciasto dyniowe można posypać cukrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1117 przepisy

Obiad

2161 przepisy

Zupy i buliony

346 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Śniadanie

473 przepisy

Kolacja

2022 przepisy

Deser

1522 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

239 przepisy