REKLAMA
Kopytka
Coś szybkiego , smacznego . Idealny dodatek do gulaszu lub innego dania . Ale też idealnie smakują oblane roztopionym masłem . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/05/kopytka.html
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 1 kg ziemniaków
- 200 około g mąki pszennej
- 50 około g mąki ziemniaczanej
- Łyżka soli
- mąka pszenna do podsypywania
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
1. Krok
Ziemniaki obrane gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są miękkie , odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków . Ziemniaki przekłady do miski i wybieramy 1/4 (odkładamy na resztę ziemniaków) i wsypujemy oby dwie mąki .
2. Krok
Zagniatamy ciasto na jednolitą i gładką masę . Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta posypujemy blat mąka pszenną i formujemy wałek następnie nacinamy go pod skosem ostrym nożem .
3. Krok
Kopytka gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu około 5 minut .