Źródło: Pixabay : olgakr
Pyszny dżem z kiwi
Dżem z kiwi to prawdziwe doznanie smakowe, z jego wyjątkowym tropikalnym smakiem i jasnozielonym kolorem. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że ten przepis jest odświeżającą odmianą od zwykłych dżemów. Blask kiwi w słoiku rozjaśnił już niejeden śniadaniowy stół.
Składniki
- 1 kg kiwi
- 500 g Cukier żelujący dwa do jednego
- Sok z jednej cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować dżem z kiwi - najpierw obierz kiwi i pokrój je na małe kawałki. Ważne jest, aby używać kiwi dojrzałych, ale nie przejrzałych, w przeciwnym razie mogą one uwolnić zbyt dużo wody.
Umieść kawałki kiwi na dużej patelni i rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Można to zmienić w zależności od tego, jak gruby dżem lubisz. Osobiście lubię zostawić kilka większych kawałków, aby nadać im teksturę.
Teraz dodaj cukier konserwujący i sok z jednej cytryny. Cytryna nie tylko dodaje dżemowi świeżości, ale także pomaga w żelowaniu i zachowuje jasnozielony kolor kiwi.
Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 4 minuty, ciągle mieszając. Upewnij się, że nic się nie przypala. Początkowo spieniona owsianka nieco zgęstnieje.
Ostrożnie przelej gorący dżem kiwi do wysterylizowanych słoików, natychmiast je zamknij i odwróć do góry dnem na 5 minut. Stworzy to efekt próżni, a dżem będzie przechowywany dłużej.
Uczyń tę pyszną pastę główną atrakcją śniadania lub podaruj ją jako oryginalny prezent. Każdy przy kuchennym stole będzie pod wrażeniem!