Źródło: Pixabay
Pyszne domowe Churros
Churros to tradycyjne hiszpańskie pączki smażone na głębokim tłuszczu i posypane cukrem. Są delikatne i chrupiące na zewnątrz oraz miękkie w środku. Idealne na deser lub przekąskę na różne okazje.
Składniki
Składniki Churros:
- 1 szkło wody
- szczypta soli
- 1 szkło mąki
- 3 jajka
- olej do głębokiego smażenia
Do sosu czekoladowego:
- 200 g gorzkiej czekolady
Najnowsze ulotki
Procedura
W rondlu zagotuj wodę, masło i sól. Gdy masło się rozpuści, dodaj całą mąkę naraz i mieszaj do momentu, aż ciasto będzie gładkie i zaczną tworzyć się bąbelki na dnie rondla.
Zdejmij rondel z ognia i pozwól ciastu schłodzić na 10 minut.
Po tym czasie wbij jajka, jeden na raz, dokładnie mieszając ciasto po każdym dodanym jajku.
Wlej olej do głębokiego rondla lub frytownicy i rozgrzej go do temperatury 180°C.
Ciasto na churros przelej do szprycy cukierniczej ze średniej wielkości gwiazdkową końcówką.
Wyciskaj bezpośrednio na gorący olej odcinki długości około 10 cm, smaż je partiami do momentu, aż staną się złociste.
Po usmażeniu churros posyp cukrem.