REKLAMA

Źródło: Pixabay

Pyszne domowe Churros

Churros to tradycyjne hiszpańskie pączki smażone na głębokim tłuszczu i posypane cukrem. Są delikatne i chrupiące na zewnątrz oraz miękkie w środku. Idealne na deser lub przekąskę na różne okazje.

REKLAMA

Składniki

porcje
7

Składniki Churros:

  • 1 szkło wody Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 szkło mąki Dodano do
  • 3 jajka Dodano do
  • olej do głębokiego smażenia Dodano do

Do sosu czekoladowego:

  • 200 g gorzkiej czekolady Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

W rondlu zagotuj wodę, masło i sól. Gdy masło się rozpuści, dodaj całą mąkę naraz i mieszaj do momentu, aż ciasto będzie gładkie i zaczną tworzyć się bąbelki na dnie rondla.

2. Krok

Zdejmij rondel z ognia i pozwól ciastu schłodzić na 10 minut.

3. Krok

Po tym czasie wbij jajka, jeden na raz, dokładnie mieszając ciasto po każdym dodanym jajku.

4. Krok

Wlej olej do głębokiego rondla lub frytownicy i rozgrzej go do temperatury 180°C.

5. Krok

Ciasto na churros przelej do szprycy cukierniczej ze średniej wielkości gwiazdkową końcówką.

6. Krok

Wyciskaj bezpośrednio na gorący olej odcinki długości około 10 cm, smaż je partiami do momentu, aż staną się złociste.

7. Krok

Po usmażeniu churros posyp cukrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy