Puszysty roladka z jagodami
Jeśli kochasz jagody, ta roladka jest dla Ciebie‼️👌Smaczna 😁🫐
Składniki
Ciasto
- 5 jajko
- szczypta sól
- 50 ml Olej
- 50 ml Olej
- 50 ml wody
- 130 g Cukier
- 130 g mąki pszennej
- 2 Kawa łyżeczki proszku do pieczenia
Krem z jagód
- 130 g Borówki użyłem mrożonych leśnych
- 1 Łyżka Cukier
- para kilka kropel soku z cytryny
- 3 łyżki Skrobia kukurydziana
- 30 ml woda
Na zakończenie kremu
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 ml Bity śmietana
- 100 g białej czekolady
- 250 g Rozsmarowywany twarożek
Najnowsze ulotki
Procedura
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem na jasną pianę, dodajemy wodę z olejem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ręcznie mieszamy ubite białka. Ciasto rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180°. Upieczony biszkopt zdejmujemy z papieru i zwijamy.
W międzyczasie gotujemy borówki z sokiem z cytryny i cukrem. Miksujemy borówki i wracamy do garnka. Rozpuszczamy skrobię kukurydzianą w wodzie i dodajemy do borówek, gotujemy przez chwilę.
Pozwól mu ostygnać.
Ubijamy śmietankę kremową z twarogiem, dodajemy stopioną białą czekoladę i dodajemy słodkości. Ubijamy również schłodzone borówki. Rozsmarowujemy krem na biszkopt i zwijamy.
Damy schłodzić.
Smacznego 🫐