Puszysty Jabłecznik z Kruszonką
Upiekłam w formie o wymiarach 24 x 28 cm. Ciasto smakuje wyśmienicie po upieczeniu, ale jest też pyszne następnego dnia, ciasto mięknie /podobnie jak w ciastach linzer.
Składniki
Nadzienie
- 500 g jabłko
- 1 Łyżka Cynamon
- 1 łyżka ksylitol
- 1 bal Budyń białkowy waniliowy w proszku
Ciasto
- 250 g Półgruboziarnista mąka orkiszowa
- 125 g zmiękczone masło
- 50 g Sproszkowany ksylitol
- 1 Kawałek jajko
- 1⁄2 pakiet proszek do pieczenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj nadzienie. Oczyść, umyj i zetrzyj jabłka na tarce. Umieść je na sicie i pozostaw do odsączenia.
Do miski wrzucamy odsączone jabłka, budyń w proszku, cynamon, ksylitol /dodajemy cynamon i ksylitol wg gustu/ i 1,5 dl soku jabłkowego /jeśli z jabłek wyciekło więcej soku to nie dodajemy całego, max 1,5 dl bo nadzienie będzie rzadkie...jeśli nie wyciekło 1,5 dl to można dodać więcej wody, ale dopiero w trakcie gotowania jeśli nadzienie będzie zbyt sztywne/.
Ciągle mieszając, doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować do zgęstnienia.
Pozostaw nadzienie do ostygnięcia. Podczas gdy nadzienie stygnie, przygotuj ciasto.
Ubij jajko ze zmiękczonym masłem, dodaj sproszkowany ksylitol, wymieszaj, a na koniec dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto. Ugniatać rękami na posypanej mąką stolnicy.
3 / 4 Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno formy / ja jeszcze rozwałkowałam w formie .Rozsmarować nadzienie na cieście.
Zetrzyj pozostałe ciasto na wierzch ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° przez około 30 minut.
Smacznego 🙂