REKLAMA
Puszysty ciasto truskawkowe

Puszysty ciasto truskawkowe

Pachnące i puszyste ciasto truskawkowe, odświeżające dzięki cytrynie i pełne smaku truskawek. Jogurt sprawia, że ciasto jest wilgotne, a oczywiście zapach zapewniają truskawki. Na pewno możecie użyć też innego sezonowego owocu, osobiście bardzo lubię czarną lub czerwoną porzeczkę oraz agrest.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Surowce

  • 500 g Truskawka Dodano do
  • 300 g mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 120 g cukier kryształ Dodano do
  • 80 ml olej Dodano do
  • 200 g jogurt biały Dodano do
  • 3 łyżki sok z cytryny Dodano do
  • 3 jajko Dodano do
  • 1 proszek do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Aby nasmarować blachę do pieczenia

  • olej Dodano do
  • bułka tarta Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Do miski dodaj jajko, cukier, szczyptę soli i ubij trzepaczką do piany przez około 3-4’. Następnie dodaj jogurt, olej i sok z cytryny. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaj do płynnej bazy i utwórz gęstsze ciasto.

Puszysty ciasto truskawkowe - etap przygotowania 1
2. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, formę do ciasta posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Na dno formy włóż połowę ciasta, na nim rozłóż połowę truskawek przeciętych na pół, dodaj pozostałe ciasto i pozostałe truskawki rozłóż przeciętą częścią w dół.

Puszysty ciasto truskawkowe - etap przygotowania 1
3. Krok

Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 '. Pod koniec pieczenia, jeśli to konieczne, przykryj, aby powierzchnia ciasta nie spaliła. Ciasto jest gotowe, kiedy włożysz do środka szpikulec i wyjmiesz go suchy.

Puszysty ciasto truskawkowe - etap przygotowania 1

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

344 przepisy

Łosoś

62 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Bez pieczenia

162 przepisy

Słowacki

106 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Obiad

2064 przepisy

Deser

1454 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy