:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/huK9byr8LrJ_FpdjS80Z/e94a5e28fae3ae508cbd086dee62b5.jpeg)
Puszysty ciasto truskawkowe
Pachnące i puszyste ciasto truskawkowe, odświeżające dzięki cytrynie i pełne smaku truskawek. Jogurt sprawia, że ciasto jest wilgotne, a oczywiście zapach zapewniają truskawki. Na pewno możecie użyć też innego sezonowego owocu, osobiście bardzo lubię czarną lub czerwoną porzeczkę oraz agrest.
Składniki
Surowce
- 500 g Truskawka
- 300 g mąka półgruboziarnista
- 120 g cukier kryształ
- 80 ml olej
- 200 g jogurt biały
- 3 łyżki sok z cytryny
- 3 jajko
- 1 proszek do pieczenia
- szczypta soli
Aby nasmarować blachę do pieczenia
- olej
- bułka tarta
Najnowsze ulotki
Procedura
Do miski dodaj jajko, cukier, szczyptę soli i ubij trzepaczką do piany przez około 3-4’. Następnie dodaj jogurt, olej i sok z cytryny. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaj do płynnej bazy i utwórz gęstsze ciasto.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/huK9byr8LrJ_FpdjS80Z/d411ec510bd334b3b4936436a70038.jpeg)
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, formę do ciasta posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Na dno formy włóż połowę ciasta, na nim rozłóż połowę truskawek przeciętych na pół, dodaj pozostałe ciasto i pozostałe truskawki rozłóż przeciętą częścią w dół.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/huK9byr8LrJ_FpdjS80Z/c2ab0b8cf424e4c11279f0d4d8837a.jpeg)
Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 '. Pod koniec pieczenia, jeśli to konieczne, przykryj, aby powierzchnia ciasta nie spaliła. Ciasto jest gotowe, kiedy włożysz do środka szpikulec i wyjmiesz go suchy.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/huK9byr8LrJ_FpdjS80Z/dffe2a50036ecc7f68ae5399fee729.jpeg)