Puszyste chlebki pita
Chlebki pita to bardzo popularne danie w kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Są łatwe do przygotowania i wypełnione różnymi smacznymi składnikami, takimi jak hummus, falafel, sałatki itp.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży
- 300 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
Wymieszaj mąkę, sól i drożdże w duże misce.
Wymieszaj wodę i oliwę z oliwek.
Stopniowo dodawaj mieszankę wody i oliwy do miski z suchymi składnikami, mieszając cały czas, aż uzyskasz miękkie ciasto
Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zagnieć przez około 10-15 minut.
Przenieś ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
Po upływie czasu uformuj z ciasta 8 małych, okrągłych placków o grubości około 1 cm.
Pozostaw placki w ciepłym miejscu na kolejne 10 minut.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złotobrązowe i nabiorą objętości.
Gotowe placki przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową, żeby zachować ciepło.