REKLAMA

Puszyste chlebki pita

Chlebki pita to bardzo popularne danie w kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Są łatwe do przygotowania i wypełnione różnymi smacznymi składnikami, takimi jak hummus, falafel, sałatki itp.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 1 łyżeczka drożdży Dodano do
  • 300 ml wody Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Wymieszaj mąkę, sól i drożdże w duże misce.

2. Krok

Wymieszaj wodę i oliwę z oliwek.

3. Krok

Stopniowo dodawaj mieszankę wody i oliwy do miski z suchymi składnikami, mieszając cały czas, aż uzyskasz miękkie ciasto

4. Krok

Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zagnieć przez około 10-15 minut.

5. Krok

Przenieś ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

6. Krok

Po upływie czasu uformuj z ciasta 8 małych, okrągłych placków o grubości około 1 cm.

7. Krok

Pozostaw placki w ciepłym miejscu na kolejne 10 minut.

8. Krok

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złotobrązowe i nabiorą objętości.

9. Krok

Gotowe placki przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową, żeby zachować ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy