REKLAMA

Źródło: PeteerS for iStockPhotos

Przepis na wrzosowe ciasteczka

Uwielbiam piec Heidesand, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. To klasyczne północnoniemieckie ciasto jest cudownie kruche i dosłownie rozpływa się w ustach. Robiłam ten przepis niezliczoną ilość razy i za każdym razem rezultat był fantastyczny. Wymaga trochę cierpliwości, ale zdecydowanie warto.

REKLAMA

Składniki

porcje
40
  • 200 g zmiękczone masło Dodano do
  • 200 g cukier Dodano do
  • 1 żółtko Dodano do
  • 300 g Mąka Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 2 Łyżeczka Cukier waniliowy Bourbon Dodano do
  • 50 g Posiekane migdały Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Aby upiec ciasteczka z piaskiem wrzosowym, najpierw umieść zmiękczone masło, cukier i cukier waniliowy w misce i ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji. Lubię używać do tego miksera ręcznego, ale trzepaczka działa równie dobrze. Dodaj żółtko i dobrze wymieszaj.

2. Krok

Następnie dodaj mąkę i szczyptę soli. Wszystko dobrze zagniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Najlepiej użyć do tego rąk. Ciasto może wydawać się trochę lepkie, ale nie martw się, to normalne.

3. Krok

Zagnieść posiekane migdały w cieście. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra/dół).

4. Krok

Schłodzone ciasto pokroić na plastry o grubości około 1 cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut na złoty kolor. Pozostawić ciasteczka wrzosowe do lekkiego ostygnięcia na blasze do pieczenia, ponieważ po wyjęciu z piekarnika są jeszcze nieco miękkie, ale stwardnieją w miarę stygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy