Źródło: PeteerS for iStockPhotos
Przepis na wrzosowe ciasteczka
Uwielbiam piec Heidesand, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. To klasyczne północnoniemieckie ciasto jest cudownie kruche i dosłownie rozpływa się w ustach. Robiłam ten przepis niezliczoną ilość razy i za każdym razem rezultat był fantastyczny. Wymaga trochę cierpliwości, ale zdecydowanie warto.
Składniki
- 200 g zmiękczone masło
- 200 g cukier
- 1 żółtko
- 300 g Mąka
- 1 Szczypta sól
- 2 Łyżeczka Cukier waniliowy Bourbon
- 50 g Posiekane migdały
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec ciasteczka z piaskiem wrzosowym, najpierw umieść zmiękczone masło, cukier i cukier waniliowy w misce i ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji. Lubię używać do tego miksera ręcznego, ale trzepaczka działa równie dobrze. Dodaj żółtko i dobrze wymieszaj.
Następnie dodaj mąkę i szczyptę soli. Wszystko dobrze zagniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Najlepiej użyć do tego rąk. Ciasto może wydawać się trochę lepkie, ale nie martw się, to normalne.
Zagnieść posiekane migdały w cieście. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra/dół).
Schłodzone ciasto pokroić na plastry o grubości około 1 cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut na złoty kolor. Pozostawić ciasteczka wrzosowe do lekkiego ostygnięcia na blasze do pieczenia, ponieważ po wyjęciu z piekarnika są jeszcze nieco miękkie, ale stwardnieją w miarę stygnięcia.