Źródło: karamba70 via iStockPhotos
Przepis na "Świąteczne ciasteczka"
Ten przepis na świąteczne ciasteczka jest absolutną koniecznością dla mojej rodziny w okresie świątecznym. Doskonalenie tych smakołyków wymaga trochę praktyki i dużo miłości. Ale kiedy już doświadczysz niebiańskiego aromatu, który wypełnia Twój dom, gdy te przysmaki pieką się w piekarniku, z radością będziesz wracać do tego przepisu rok po roku.
Składniki
- 225 g Masło, miękkie
- 200 g Biały cukier
- 2 jajka
- 1 Łyżeczka esencja waniliowa
- 375 g Mąka uniwersalna
- 1 Łyżeczka proszek do pieczenia
- 1⁄2 Łyżeczka sól
- 150 g Cukier puder do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec świąteczne ciasteczka, zacznij od ubicia zmiękczonego masła i białego cukru w dużej misce miksera, aż będą ładne i puszyste. Nie należy pomijać tego kroku, ponieważ to właśnie ubijanie masła i cukru skutkuje miękkimi i delikatnymi ciasteczkami.
Teraz wbijaj jajka po jednym na raz. Upewnij się, że pierwsze jajko zostało w pełni dodane przed dodaniem drugiego. Teraz dodaj wanilię i wszystko dobrze ubij.
W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy maślanej. Mieszaj, aż mąka przestanie być widoczna, aby uniknąć twardych ciastek.
Za pomocą łyżki do lodów lub łyżki stołowej uformuj kulki z ciasta i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upewnij się, że pozostawiłeś wystarczająco dużo miejsca między ciasteczkami, aby mogły się rozwinąć podczas pieczenia.
Piecz ciasteczka w temperaturze 190°C przez około 8-10 minut lub do uzyskania lekko złotobrązowego koloru na brzegach. Mogą być jeszcze trochę miękkie w środku, ale stwardnieją, gdy ostygną.
Po wyjęciu świątecznych ciasteczek z piekarnika pozostaw je na kilka minut do ostygnięcia na blasze do pieczenia, a następnie przenieś je na kratkę do studzenia. Po całkowitym ostygnięciu, obficie posyp świąteczne ciasteczka cukrem pudrem, aby uzyskać piękny śnieżny wygląd.