Źródło: MentalArt via Pixabay
Przepis na sernik jabłkowy
Zawsze byłam wielką miłośniczką sernika i szarlotki. Kiedy połączyłam te dwa przepisy w sernik z jabłkami, od razu zakochałam się w rezultacie. To ciasto jest hitem na przyjęciach i spotkaniach rodzinnych. Słodkie, kremowe nadzienie doskonale współgra z cierpką świeżością jabłek i kruchym ciasteczkowym spodem.
Składniki
- 200 Gram ciasteczka maślane
- 100 Gram roztopione masło
- 2 Äpfel (granny smith dla bardziej kwaśnego smaku, gala lub fuji dla słodszego smaku).
- 600 Gram Namoczony i odsączony serek śmietankowy
- 150 Gram cukier
- 3 jajka
- 1 Łyżeczka sok z cytryny
- 200 Gram Śmietana
- 1 Łyżeczka cukier waniliowy
- 1 Szczypta sól
- 2 Tablespoon Mąka
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować sernik jabłkowy, najpierw włóż herbatniki maślane do torebki do zamrażania i pokrusz je na drobne okruchy za pomocą wałka do ciasta. Dodaj roztopione masło i dobrze ugnieć. Im lepiej wymieszane, tym bardziej równomierny będzie spód ciasta.
Wyłóż formę do ciasta (o średnicy 26 cm) papierem do pieczenia i rozprowadź na niej mieszankę herbatników i masła, mocno dociskając. Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie obrać jabłka, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Skropić odrobiną soku z cytryny, aby zapobiec utlenianiu.
Wymieszać namoczony serek śmietankowy z cukrem, jajkami, sokiem z cytryny, kwaśną śmietaną, cukrem waniliowym i szczyptą soli za pomocą miksera ręcznego. Dodać mąkę i ponownie dobrze wymieszać.
Wylej masę serową na ostudzony spód z herbatników i przykryj plasterkami jabłka. Piec w piekarniku przez 60 minut. Następnie pozostawić do ostygnięcia (najlepiej na noc w lodówce), aby ciasto było ładne i jędrne.
Przed podaniem sernik jabłkowy można posypać cukrem pudrem. Osobiście uważam, że jest to miły, ale opcjonalny, dodatkowy szczegół.