REKLAMA

Źródło: Youtube

Przepis na puszysty sernik

Sernik puszysty to przepyszne ciasto serowe, którego smak i konsystencja przypadnie do gustu każdemu. Jest to sernik bez spodu, puszysty i bardzo delikatny w smaku. Można podawać go samodzielnie lub z dodatkiem owoców lub sosów.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 1 kg twarogu Dodano do
  • 6 jajek Dodano do
  • 2 łyżki mąki pszennej Dodano do
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 opakowanie cukru waniliowego Dodano do
  • 1 Łyżka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 Skórka z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Krok

2. Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem lub przetrzeć przez sito.

3. Krok

3. Dodać do niego żółtka, cukier, mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.

4. Krok

4. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy serowej, mieszając łyżką.

5. Krok

5. Masło rozpuścić i dodać do masy serowej, razem z dodatkiem śmietany.

6. Krok

6. Blaszkę do pieczenia (około 25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę serową.

7. Krok

7. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 1 godzinę, aż sernik nabierze złotego koloru i delikatnie podskoczy w środku.

8. Krok

8. Sernik ostudzić i podawać na zimno.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1110 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Kolacja

2013 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Bez pieczenia

184 przepisy

Słowacki

110 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy