Źródło: Youtube
Przepis na puszysty sernik
Sernik puszysty to przepyszne ciasto serowe, którego smak i konsystencja przypadnie do gustu każdemu. Jest to sernik bez spodu, puszysty i bardzo delikatny w smaku. Można podawać go samodzielnie lub z dodatkiem owoców lub sosów.
Składniki
- 1 kg twarogu
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 Łyżka proszku do pieczenia
- 1 Skórka z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem lub przetrzeć przez sito.
3. Dodać do niego żółtka, cukier, mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
4. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy serowej, mieszając łyżką.
5. Masło rozpuścić i dodać do masy serowej, razem z dodatkiem śmietany.
6. Blaszkę do pieczenia (około 25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę serową.
7. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 1 godzinę, aż sernik nabierze złotego koloru i delikatnie podskoczy w środku.
8. Sernik ostudzić i podawać na zimno.