REKLAMA

Przepis na polędwicę z kurczaka

Powidła śliwkowe to smakowity dodatek do wielu tradycyjnych polskich potraw, takich jak pierogi czy naleśniki. Jest to długotrwale gotowany produkt, którego podstawą są dojrzałe, miękkie śliwki węgierki.

REKLAMA

Składniki

porcje
3
  • 1 kg śliwek (np. węgierek) Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka soku z cytryny Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Opłucz śliwki, usuń pestki i pokrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od preferencji.

2. Krok

Przenieś pokrojone śliwki do dużego garnka.

3. Krok

Dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon (jeśli używasz) do garnka z śliwkami.

4. Krok

Podgrzewaj mieszankę na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i puszczą się soki ze śliwek.

5. Krok

Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj powidło śliwkowe przez około 1-2 godziny, często mieszając, aż śliwki zmiękną i powstanie gęste powidło. Upewnij się, że mieszasz regularnie, aby powidło nie przywarło do garnka i nie przypaliło się.

6. Krok

Jeśli preferujesz gładkie powidło, możesz przetrzeć je przez sitko, aby usunąć skórki i większe kawałki śliwek.

7. Krok

Gorące powidło śliwkowe przełóż do czystych słoików. Upewnij się, że słoiki są dobrze wyparzone i zamknij je szczelnie.

8. Krok

Pozostaw słoiki do ostygnięcia na blatowej powierzchni. Powidło śliwkowe będzie gęstnieć w miarę stygnięcia.

9. Krok

Przechowuj powidło śliwkowe w lodówce przez około 2-3 tygodnie lub możesz również przetworzyć słoiki w kąpieli wodnej, aby przedłużyć okres przechowywania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy