REKLAMA
Przepis na pankejki
Czy jest coś lepszego na start dnia niż pachnące, typowo amerykańskie pankejki? Raczej nie. Są wyjątkowo proste do przygotowania, a na ich widok twarz każdego domownika z pewnością rozjaśni się uśmiechem. Nic tylko przygotować na śniadanie!
REKLAMA
Składniki
porcje
15
- 2 łyżeczki cukru
- 2 jaja
- niepełna szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
- 50 g masla
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatki do smaku: syrop klonowy, owoce miód nutella itp.
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Jaja ubijamy na puszystą masę razem z cukrem.
2. Krok
Masło roztapiamy i połączmy z mąką, maślanką, mlekiem, solą i proszkiem do pieczenia.
3. Krok
Ubielone jaja dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy, aby masa była gładka.
4. Krok
Na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony (aż będą złote).
5. Krok
Gotowe pankajki podajemy z dowolnymi dodatkami.