Źródło: Pixabay: 5598375
Przepis na likier z pieczonych jabłek
Ten domowy likier z pieczonych jabłek jest hitem na każdej imprezie lub idealnym prezentem na Boże Narodzenie. Nie tylko jest zawsze mile widziany wśród moich przyjaciół i rodziny, ale otrzymałem nawet entuzjastyczne opinie na różnych imprezach. Dzięki temu przepisowi otrzymujesz wspaniałą zimową miksturę o smaku pieczonych jabłek, cynamonu i wanilii. Jest łatwiejsza do zrobienia niż myślisz, a w Twojej kuchni będzie pachnieć niebiańsko!
Składniki
- 3 duży Jabłka, najlepiej Boskop lub Braeburn
- 500 ml Wódka
- 500 ml Biały rum
- 200 g cukier
- 2 Strąki wanilii
- 3 laski cynamonu
- 5 Goździki
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować likier z pieczonych jabłek, należy je dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Skórka nie stanowi problemu, pozostaje na jabłkach i nadaje likierowi piękny kolor. Wskazówka: Użyj ostrego noża, aby ułatwić sobie pracę z jabłkami.
Umieść kawałki jabłka w dużym słoiku i dodaj cukier.
Ostrym nożem przeciąć wzdłuż laski wanilii i wyskrobać nasiona. Dodaj je do jabłek razem z wyskrobanymi strąkami, laskami cynamonu i goździkami.
Teraz dodaj wódkę i rum. Wskazówka: Warto zainwestować w dobrą jakość, w końcu można jej spróbować.
Zamknij słoik i energicznie wstrząsaj, aż cukier się rozpuści. Następnie umieść słoik w ciepłym miejscu.
Potrząsaj słoikiem kilka razy dziennie przez kilka pierwszych dni, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Po około tygodniu (im dłużej, tym intensywniejszy smak) likier z pieczonych jabłek powinien być gotowy. Przecedzić go przez delikatną ściereczkę i przelać do wysterylizowanych butelek.