Źródło: arina7 for Getty Images
Przepis na kremową zupę z topinamburu
Ten przepis jest jednym z moich ulubionych, szczególnie w chłodne zimowe miesiące. Zupa z topinamburu jest nie tylko zdrowa, ale także niezwykle smaczna. I jest tak szybka i łatwa w przygotowaniu! Topinambur to roślina uprawna, której lekko słodka bulwa jest wykorzystywana jako warzywo korzeniowe w celach odżywczych, podobnie jak yacon.
Składniki
- 500 g Topinambur
- 1 cięcie cebula
- 2 Kawałek ząbek czosnku
- 1 duży ziemniak
- 1 l bulion warzywny
- 200 ml Krem
- sól i pieprz
- 1 Konfederacja Pietruszka
- 2 Łyżka oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować zupę z topinamburu, najpierw obierz topinambur i ziemniaka. Osobiście wolę używać obieraczki, aby zmarnować jak najmniej cennej części wewnętrznej.
Następnie pokrój topinambur, ziemniaki, cebulę i czosnek na małe kawałki. Ważne jest, aby kawałki były tej samej wielkości, aby gotowały się równomiernie.
Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż się zeszklą. Zalecam nie podkręcać temperatury zbyt mocno, aby czosnek nie przypalił się i nie stał się gorzki.
Teraz dodaj ziemniaki i topinambur i gotuj przez kolejne 5 minut.
Teraz dodaj bulion warzywny i gotuj zupę przez około 15 minut, aż topinambur i ziemniaki będą miękkie.
Następnie zmiksuj zupę blenderem ręcznym, aż stanie się kremowa.
Aby dodać trochę więcej, dodaj śmietanę i ponownie krótko zagotuj zupę.
Dopraw zupę z topinamburu solą i pieprzem i udekoruj świeżą natką pietruszki.
Ciesz się gorącą zupą. Smacznego!