REKLAMA
Źródło: Canva
Przepis na gofry
Gofry to chrupiące z wierzchu i miękkie w środku ciastka, najczęściej podawane na słodko z bitą śmietaną, owocami czy lodami. To idealny pomysł na sobotnie śniadanie!
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 Łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- 300 ml mléka
- 100 g masla
- olej do smarowania gofrownicy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
2. Krok
W innej misce umieść jajka, mleko i miód. Ubij mikserem na jednolitą masę.
3. Krok
Połącz mokre i suche składniki, mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
4. Krok
Rozpuść masło i dodaj do masy, wymieszaj.
5. Krok
Rozgrzej gofrownicę i smaruj olejem przed każdym pieczeniem.
6. Krok
Piecz gofry do uzyskania złotego koloru.