REKLAMA

Źródło: Canva

Przepis na gofry

Gofry to chrupiące z wierzchu i miękkie w środku ciastka, najczęściej podawane na słodko z bitą śmietaną, owocami czy lodami. To idealny pomysł na sobotnie śniadanie!

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 200 g mąki pszennej Dodano do
  • 50 g cukru Dodano do
  • 1 Łyżka miodu Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 3 jajka Dodano do
  • 300 ml mléka Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • olej do smarowania gofrownicy Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.

2. Krok

W innej misce umieść jajka, mleko i miód. Ubij mikserem na jednolitą masę.

3. Krok

Połącz mokre i suche składniki, mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.

4. Krok

Rozpuść masło i dodaj do masy, wymieszaj.

5. Krok

Rozgrzej gofrownicę i smaruj olejem przed każdym pieczeniem.

6. Krok

Piecz gofry do uzyskania złotego koloru.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy