Przepis na bułgarską banicę
Oto przepis na tradycyjną bułgarską banicę, popularne danie w Bułgarii. Banica to rodzaj pieczonego ciasta z warstwami filo, które jest wypełnione serem i jajkami. Przygotowanie banicy może zająć trochę czasu, ale jest to danie naprawdę smaczne i warto poświęcić mu trochę wysiłku.
Składniki
- 500 g filo (ciasto filo)
- 500 g białego sera (np. feta)
- 4 jajka
- 200 g masla
- 1 szkło jogurtu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj nadzienie serowe. Wymieszaj biały ser z jajkami w misce, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
Roztop masło w rondlu lub kuchence mikrofalowej.
Następnie przygotuj formę do pieczenia. Najlepiej użyć dużej prostokątnej formy, która pomieści warstwy ciasta filo. Posmaruj dno i boki formy roztopionym masłem.
Wymieszaj jogurt z sodą oczyszczoną w małej misce.
Rozłóż pierwszą warstwę ciasta filo na dnie formy i delikatnie posmaruj roztopionym masłem. Nałóż drugą warstwę i znowu posmaruj masłem. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz połowę ciasta filo.
Połóż na ciasto filo warstwę nadzienia serowego. Wyrównaj ją, aby była równomiernie rozprowadzona.
Kontynuuj układanie warstw ciasta filo i smarowanie masłem, aż zużyjesz całe ciasto filo. Pamiętaj, aby na ostatniej warstwie ciasta również posmarować masłem.
Wylej jogurt z sodą oczyszczoną równomiernie na wierzch ciasta.
Następnie zawiń końce ciasta filo wewnątrz formy, aby nadzienie było dobrze zamknięte.
Posmaruj wierzch banicy pozostałym roztopionym masłem.
Piecz banicę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy wierzch stanie się złotobrązowy i chrupiący.
Wyjmij banicę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
Kiedy banica lekko przestygnie, pokrój ją na porcje i podawaj ciepłą.