REKLAMA

Proziaki

Przepis na podkarpackie placuszki na sodzie. Idealne na słodkie śniadanie, lub jako dodatek do gulaszu.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 420 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 200 ml maślanki Dodano do
  • kefiru lub zsiadłego mleka Dodano do
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 12 łyżeczki cukier kryształ Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy jajko, maślankę , sodę, sól oraz cukier.

2. Krok

Najpierw mieszamy łyżką, a potem zagniatamy ciasto w elastyczną kulę.

3. Krok

Blat podsypujemy lekko mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-2 cm.

4. Krok

Wycinamy kółka za pomocą szerszej szklanki lub okrągłej foremki. Odstawiamy je na 10 minut.

5. Krok

Na małym ogniu, na suchej patelni smażymy proziaki z obu stron.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy