REKLAMA
Proziaki
Przepis na podkarpackie placuszki na sodzie. Idealne na słodkie śniadanie, lub jako dodatek do gulaszu.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 420 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 200 ml maślanki
- kefiru lub zsiadłego mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka sól
- 1⁄2 łyżeczki cukier kryształ
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
15 min.
1. Krok
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy jajko, maślankę , sodę, sól oraz cukier.
2. Krok
Najpierw mieszamy łyżką, a potem zagniatamy ciasto w elastyczną kulę.
3. Krok
Blat podsypujemy lekko mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-2 cm.
4. Krok
Wycinamy kółka za pomocą szerszej szklanki lub okrągłej foremki. Odstawiamy je na 10 minut.
5. Krok
Na małym ogniu, na suchej patelni smażymy proziaki z obu stron.