Źródło: Pixabay: ponce_photography
Proste kremowe lody domowej roboty
Gładka konsystencja, idealna kremowość i niebiański smak tego przepisu na domowe lody nigdy nie zawiodły mojej rodziny i przyjaciół.
Składniki
- 2 filiżanki Ciężkiej śmietany
- 1 filiżanka Mleka pełnego
- 3⁄4 filiżanka cukru granulowanego
- 1 łyżka stołowa Czystego ekstraktu waniliowego
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od połączenia mleka i cukru w średnim rondlu. Delikatnie mieszając, upewnij się, że cukier całkowicie się rozpuścił. Proces ten może zająć około 1-2 minut na średnim ogniu. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia - naszym celem jest jedynie podgrzanie mleka, aby cukier płynnie się rozpuścił.
Gdy cukier się rozpuści, dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ważne jest, aby użyć wysokiej jakości ekstraktu waniliowego, ponieważ znacznie poprawi on profil smakowy.
Zdejmij patelnię z ognia i pozwól mieszaninie ostygnąć do temperatury pokojowej. Ten krok jest kluczowy, ponieważ umieszczenie gorącej mieszanki w zamrażarce obniży temperaturę zamrażarki, wpływając na jej ogólną funkcjonalność.
Po schłodzeniu, przykryj masę i umieść ją w lodówce na co najmniej 2 godziny. Dodatkowo, schłodzenie masy przed zamrożeniem sprawi, że lody będą gładsze i bardziej kremowe.
Po schłodzeniu przelej mieszaninę do maszyny do lodów i ubij zgodnie z instrukcjami producenta. Brak maszyny do lodów nie jest wymówką! Możesz wlać mieszaninę do szczelnego pojemnika i zamrozić, mieszając co 30 minut, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
Przełóż lody do szczelnego pojemnika i zamrażaj przez co najmniej 2-4 godziny lub do momentu, gdy będą wystarczająco twarde, aby można je było nabierać łyżką. Zaufaj mi, wykazanie się cierpliwością na tym etapie nagrodzi Cię idealną konsystencją i koncentracją smaku Twoich domowych lodów.