REKLAMA
Źródło: pixabay
Proste domowe ciasto francuskie
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 300 g mąka samozbrylająca
- 250 g masło
- 1 szt żółtko
- 2 łyżka stołowa ocet
- 100 ml woda
- 1⁄4 łyżeczka sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Wyrabiamy ciasto w dwóch miskach, do pierwszej wsypujemy 100g mąki i 250g masła. Mieszamy razem.
2. Krok
W innej misce wymieszaj pozostałą mąkę, żółtko, ocet, wodę i sól. Wyrobić ciasto.
3. Krok
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i ułożyć na nim ciasto maślane. Następnie poklep i zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.
4. Krok
Teraz wyjmij ciasto, rozwałkuj je i ponownie złóż. Ponownie włóż do zamrażarki. Powtórz cały proces co najmniej jeszcze raz.
5. Krok
Ciasto jest gotowe, możemy je użyć od razu lub przechowywać w zamrażarce.