REKLAMA

Źródło: pixabay

Proste domowe ciasto francuskie

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 300 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 250 g masło Dodano do
  • 1 szt żółtko Dodano do
  • 2 łyżka stołowa ocet Dodano do
  • 100 ml woda Dodano do
  • 14 łyżeczka sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Wyrabiamy ciasto w dwóch miskach, do pierwszej wsypujemy 100g mąki i 250g masła. Mieszamy razem.

2. Krok

W innej misce wymieszaj pozostałą mąkę, żółtko, ocet, wodę i sól. Wyrobić ciasto.

3. Krok

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i ułożyć na nim ciasto maślane. Następnie poklep i zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.

4. Krok

Teraz wyjmij ciasto, rozwałkuj je i ponownie złóż. Ponownie włóż do zamrażarki. Powtórz cały proces co najmniej jeszcze raz.

5. Krok

Ciasto jest gotowe, możemy je użyć od razu lub przechowywać w zamrażarce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy