Źródło: Pixabay: ExplorerBob
Proste ciasto orzechowe
Zawsze cieszę się, gdy odkrywam kolejny prosty, ale pyszny przepis na ciasto - tym razem chciałabym podzielić się prostym przepisem na ciasto orzechowe.
Składniki
- 500 g Mąka
- 250 g cukier
- 250 g orzechy włoskie
- 200 g masło
- 4 jajko
- 1 pakiet Proszek do pieczenia
- aromat waniliowy
- Szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Jest to ważny krok, ponieważ odpowiednia temperatura zapewni, że ciasto upiecze się idealnie.
Umieść mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól w dużej misce i wymieszaj.
Dodać jajka i masło i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt suche, dodaj odrobinę mleka.
Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie i aromat waniliowy. Zawsze używaj wysokiej jakości składników, ponieważ mają one duży wpływ na smak gotowego ciasta.
Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30-40 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złotobrązowe.
Przed pokrojeniem i podaniem odstawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.