REKLAMA

Źródło: Pixabay: ExplorerBob

Proste ciasto orzechowe

Zawsze cieszę się, gdy odkrywam kolejny prosty, ale pyszny przepis na ciasto - tym razem chciałabym podzielić się prostym przepisem na ciasto orzechowe.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 500 g Mąka Dodano do
  • 250 g cukier Dodano do
  • 250 g orzechy włoskie Dodano do
  • 200 g masło Dodano do
  • 4 jajko Dodano do
  • 1 pakiet Proszek do pieczenia Dodano do
  • aromat waniliowy Dodano do
  • Szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Jest to ważny krok, ponieważ odpowiednia temperatura zapewni, że ciasto upiecze się idealnie.

2. Krok

Umieść mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól w dużej misce i wymieszaj.

3. Krok

Dodać jajka i masło i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt suche, dodaj odrobinę mleka.

4. Krok

Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie i aromat waniliowy. Zawsze używaj wysokiej jakości składników, ponieważ mają one duży wpływ na smak gotowego ciasta.

5. Krok

Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30-40 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złotobrązowe.

6. Krok

Przed pokrojeniem i podaniem odstawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy

Deser

1518 przepisy