REKLAMA

Źródło: Luiz Ribeiro for Freepik

Prosta w przygotowaniu sos z czerwonego wina

Aromatyczny, głęboko czerwony sos, który doskonale pasuje do różnych dań mięsnych. Ten sos z czerwonego wina z pewnością zapierze dech w piersiach Twoim gościom.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 Łyżka oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 mały Cebula, drobno pokrojona Dodano do
  • 2 Łyżka przecier pomidorowy Dodano do
  • 500 ml czerwone wino Dodano do
  • 500 ml bulion wołowy Dodano do
  • 2 Pęczek Tymianek Dodano do
  • 1 Lista Laur Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 1 Szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Aby przygotować sos z czerwonego wina, podgrzewaj oliwę z oliwek w głębokiej patelni lub garnku średniej wielkości na średnim ogniu.

2. Krok

Dodaj cebulę i gotuj przez około 5 minut, aż zmięknie i zacznie się brązowić.

3. Krok

Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez 2 minuty.

4. Krok

Wlej wino i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj wino przez około 10 minut, aż zostanie zredukowane do połowy.

5. Krok

Dodaj rosół, tymianek, liść laurowy, sól i pieprz. Pozwól sosowi gotować się przez 15 minut.

6. Krok

Usuń tymianek i liść laurowy. Użyj blendera lub sitka, aby zmiksować i wygładzić sos.

7. Krok

Jeśli to konieczne, kontynuuj redukcję sosu z czerwonego wina, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Dopraw go dodatkową solą i pieprzem, jeśli to konieczne. Ten sos może być podawany do dowolnych potraw, ale sos z czerwonego wina najlepiej pasuje do mięsa, takiego jak stek.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy