REKLAMA

Źródło: Luiz Ribeiro for Freepik

Prosta w przygotowaniu sos z czerwonego wina

Aromatyczny, głęboko czerwony sos, który doskonale pasuje do różnych dań mięsnych. Ten sos z czerwonego wina z pewnością zapierze dech w piersiach Twoim gościom.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 Łyżka oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 mały Cebula, drobno pokrojona Dodano do
  • 2 Łyżka przecier pomidorowy Dodano do
  • 500 ml czerwone wino Dodano do
  • 500 ml bulion wołowy Dodano do
  • 2 Pęczek Tymianek Dodano do
  • 1 Lista Laur Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 1 Szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Aby przygotować sos z czerwonego wina, podgrzewaj oliwę z oliwek w głębokiej patelni lub garnku średniej wielkości na średnim ogniu.

2. Krok

Dodaj cebulę i gotuj przez około 5 minut, aż zmięknie i zacznie się brązowić.

3. Krok

Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez 2 minuty.

4. Krok

Wlej wino i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj wino przez około 10 minut, aż zostanie zredukowane do połowy.

5. Krok

Dodaj rosół, tymianek, liść laurowy, sól i pieprz. Pozwól sosowi gotować się przez 15 minut.

6. Krok

Usuń tymianek i liść laurowy. Użyj blendera lub sitka, aby zmiksować i wygładzić sos.

7. Krok

Jeśli to konieczne, kontynuuj redukcję sosu z czerwonego wina, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Dopraw go dodatkową solą i pieprzem, jeśli to konieczne. Ten sos może być podawany do dowolnych potraw, ale sos z czerwonego wina najlepiej pasuje do mięsa, takiego jak stek.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy