Źródło: 4u4me from Getty Images
Prosta szarlotka na kruchym cieście
Tradycyjna polska szarlotka na kruchym cieście, idealna na każdą okazję. Prosty przepis, który każdemu się uda.
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki
- 200 g masla
- 2 ks żółtka
- 100 g cukru pudru
- 1 ks proszek do pieczenia
Nadzienie
- 1 kg jabłek
- 150 g cukru
- 1 ks laska wanilii
- 1 ks Cynamon
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotowanie ciasta: Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone na kawałki masło, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Przygotowanie nadzienia: Jabłka obrać, pokroić na kawałki, dodać cukier, ziarenka z laski wanilii i cynamon. Wszystko razem dusić na małym ogniu około 20 minut, do czasu aż jabłka będą miękkie.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm. Jeden placek ułożyć na dnie formy do pieczenia. Na cieście rozprowadzić duszone jabłka. Przykryć drugim plackiem ciasta. Całość pokroić na kawałki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut, do czasu aż ciasto będzie złote. Po wyjęciu z piekarnika posypać szarlotkę cukrem pudrem.