REKLAMA

Źródło: 4u4me from Getty Images

Prosta szarlotka na kruchym cieście

Tradycyjna polska szarlotka na kruchym cieście, idealna na każdą okazję. Prosty przepis, który każdemu się uda.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto

  • 300 g mąki Dodano do
  • 200 g masla Dodano do
  • 2 ks żółtka Dodano do
  • 100 g cukru pudru Dodano do
  • 1 ks proszek do pieczenia Dodano do

Nadzienie

  • 1 kg jabłek Dodano do
  • 150 g cukru Dodano do
  • 1 ks laska wanilii Dodano do
  • 1 ks Cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Przygotowanie ciasta: Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone na kawałki masło, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

2. Krok

Przygotowanie nadzienia: Jabłka obrać, pokroić na kawałki, dodać cukier, ziarenka z laski wanilii i cynamon. Wszystko razem dusić na małym ogniu około 20 minut, do czasu aż jabłka będą miękkie.

3. Krok

Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm. Jeden placek ułożyć na dnie formy do pieczenia. Na cieście rozprowadzić duszone jabłka. Przykryć drugim plackiem ciasta. Całość pokroić na kawałki.

4. Krok

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut, do czasu aż ciasto będzie złote. Po wyjęciu z piekarnika posypać szarlotkę cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy